Wat is Oplossingskracht?

OplossingsKracht voor de gewenste steun

“OplossingsKracht voor de gewenste steun” is een praktisch empathie-, coach- en gespreksmodel dat op eenvoudige, positieve wijze bijdraagt aan het verbeteren van de dialoog en de verbinding. Werken met het model OplossingsKracht vergroot in organisaties de Emotionele Intelligentie. Met dit model kan je elkaar de gewenste steun bieden en vragen. Het is een concreet hulpmiddel om proactief met elkaar in gesprek te gaan. Ieder mens heeft zo zijn voorkeuren, daar word je je bewust van en eenvoudig leer je inleven in anderen en energiek te communiceren.

Ik ontwikkelde dit ‘simpele’ gedragsmodel vanuit mijn belangstelling naar de ingrediënten van empathie, begrijpend luisteren, bewustwording, zelfmanagement en gedragsverandering. Ik zocht naar een instrument wat bij kan dragen aan verbinding, met zowel jezelf als anderen, op taak en op relatie.

Fundamenten van het model OplossingsKracht

Het model OplossingsKracht is gebouwd op diverse methodieken, waaronder: RET, Strategisch coachmodel, Transactionele analyse, NLP, Enneagram, Appreciative Inquiry, Theory U, Geweldloos Communiceren, ACT, Metaprogramma’s, DISC en Motivational Interviewing. Het concept OplossingsKracht is onder andere gebaseerd op inzichten uit de positieve psychologie, oplossingsgerichte coaching en draagt bij aan energiegevende gespreksvoering, empathie, zelfmanagement en gedragsverandering.

Bewezen effectief

De Ontwikkelcyclus OplossingsKracht werd in 2014 genomineerd door het ministerie van SZW en het Focal Point als bewezen effectief bij stresspreventie, werkplezier en psychisch welbevinden. Inmiddels wordt dit empathie- en coachmodel met veel succes in diverse organisaties toegepast.

Voor wie is het model Oplossingskracht?

Het model OplossingsKracht is de basis voor diverse trainingen en wordt gebruikt bij team- en individuele coaching.

De 4 dimensies van het model OplossingsKracht

OplossingsKracht-animatie-basis-300Analytische steun Het onderzoek naar de feiten, gegevens, risico’s, bedreigingen, verantwoordelijkheden, het in kaart brengen en overzicht bieden. Zowel taak- als mensgerichte analyse. Betekenis ontdekken.

Emotionele steun Het open en onderzoekend luisteren met echte aandacht voor de ander. Aandacht voor de emoties, het hart luchten, stilstaan bij gevoelens, troost. Ruimte zonder oordeel, begrip, erkenning, waardering. Het waarderen en vieren van dat wat goed gaat, bekrachtigen, empowerment.

Creatieve / innovatieve steun Het kiezen van het gewenste doel.
Behoefte en belangen verhelderen. De win – win – win uitwerken.
Het maken van een energiegevend plan. Brainstormen over oplossingen en mogelijkheden.

Praktische steun Resultaatgeriche daadkracht, tempo, zorgen voor de benodigde acties, maken van afspraken. Steun in de praktijk, sociale kaart, doen wat nodig is, handen uit de mouwen. Het borgen van deze afspraken. Vergroten van de succeskans, kleine stapjes.

Meer lezen? OplossingsKracht voor de gewenste steun empathie©

Aan de slag?
De PreventieCoach draagt bij in organisaties met het ontdekken van de eigen OplossingsKracht en biedt hierin graag de gewenste steun met training, coaching en opleiding.

Interesse? Vragen? Bel ons op: 06 51 08 98 62, of mail naar .

RSS Oplossingskracht in de praktijk

Verbod op burn-out en stress.Levensfasen en het gesprek over duurzame inzetbaarheidStresspreventie door aandacht voor zelfmanagement en sociale steun!1,5 miljoen extra voor Amplitie-interventiesDe Ontwikkelcyclus OplossingsKracht draagt bij aan psychologisch welbevinden en professionele ontwikkeling?breinkennis en bewustwordingSubsidieDialoog vanuit de 4 dimensies OplossingsKrachtEchte SAMENwerking vanuit gelijkwaardige relaties met OplossingsKrachtVan waarom naar hoe vragen.

 

Bel