Enneagram

In diverse opleidingen en trainingen werken we met inzichten uit het Enneagram. Het Enneagram is een krachtig en effectief instrument voor persoonlijke- en teamontwikkeling. 

Het is een eeuwenoud model dat uitgaat van negen verschillende persoonlijkheidstypen. Het type zegt veel over je drijfveren, kwaliteiten en valkuilen. Het geeft inzicht waarom je doet zoals je doet. Het legt je onbewuste motivaties bloot en geeft een verklaring voor je gedrag en maakt duidelijk waarom je aan bepaalde mensen, voorvallen of dingen een hekel hebt.

Elk enneatype heeft een eigen manier van omgang met anderen, eigen waarnemingen en standpunten. De typen verschillen in kwaliteiten, in wat ze nastreven, in waar ze hun aandacht op richten en in wat ze vermijden.Daarnaast zijn ook de communicatiestijlen en de leiderschapstijlen per type verschillend en de manieren om problemen op te lossen. Ieder type is uniek. Het ene type is niet beter of slechter dan het andere. Elk type heeft zijn positieve en minder positieve eigenschappen.

Waarom gebruiken wij dit model? 
Omdat het model zo vanzelfsprekend aanvoelt wordt het Enneagram veel toegepast in het bedrijfsleven. Mensen herkennen zich makkelijk in het Enneagram, het beklijft en geeft handvatten voor individuele ontwikkeling. Werken in teamverband maakt de individuele kwaliteiten en eventuele valkuilen inzichtelijk. Ieder type levert zijn eigen unieke bijdrage aan een team. Ieder mens is en blijft uniek.

Geen hokjesdenken
Oja voor de duidelijkheid je wordt echt niet in een hokje gedrukt of getypeerd. Juist het enneagram maakt bewust dat we vaak al in een vast patroon qua denken, voelen en handelen zitten en daar word je bewust van gemaakt. We werken daarbij vanuit een veilige setting met open hart, open mind en open wil dus goed luisteren met uitgesteld oordeel wordt gestimuleerd.

Meer weten over de diverse mogelijkheden? Neem contact met ons op!

Bel met Ingeloes Bense